מהו קובע החוק לגבי חלוקת דירה בגירושין? האם עזיבת הדירה או הבית לפני הגירושין משפיע על הזכויות בהם? והאם עדיף למכור את הדירה לגורם שלישי או שאחד מבני הזוג יקנה את החלק בדירה מהשני? כל זאת ועוד במאמר זה מאת אורי דון יחייא, עורך דין ומגשר גירושין מוסמך.
מהי הייחודיות של "דירת המגורים" של בני הזוג בכל הנוגע לשיתוף בה?
דירת המגורים של בני הזוג זכתה לכינוי "גולת הכותרת של השיתוף הזוגי". משמעות הדבר היא, שאם צד אחד הביא דירה מלפני הנישואין, אך בני הזוג גרו בה תקופה ארוכה, וגם עשו "דבר מה נוסף" שיכול להעיד על כוונת שיתוף בדירה – למשל שילמו משכנתא או שיפצו בהיקף משמעותי – יתכן שבית המשפט יפסוק שלבן הזוג השני מגיעה מחצית הדירה.
אם הדירה לא הובאה מלפני הנישואין, אלא ניתנה לצד אחד במתנה או שקיבל אותה בירושה בתקופת הנישואין, יהיה קשה יותר לבן הזוג השני לזכות בחלק ממנה.
גם אם ייפסק שהדירה תישאר בבעלותו של הצד הרשום כבעל הדירה, יתכן שהצד השני יהיה זכאי לקבל מחצית מהחזרי המשכנתא ששולמו בתקופת הנישואין או מחצית מעלויות השיפוץ שבוצע. הדבר תלוי בנסיבות.
לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות, חייגו – 052-3003786
האם עזיבת הבית יכולה להביא לאיבוד הזכויות בו?
המגורים בבית אינם קשורים לזכויות הבעלות בו. מי שעוזב את הבית אינו מפסיד את חלקו, אך ייתכנו משמעויות כספיות לעזיבת הבית, כגון:
- לעתים עזיבת הבית יכולה להשפיע על נושא הכתובה ונושא מזונות האישה.
- לעתים בן הזוג שעזב יהיה זכאי לקבל "דמי שימוש" מבן הזוג שנשאר בבית.
האם מי שעזב את הבית המשותף זכאי לקבל "דמי שימוש" מבן הזוג שנשאר?
לרוב, הצד שעזב את הבית טוען שזכותו לקבל תמורה מבן הזוג שנשאר, כפי שהיה מקבל אם היו שניהם יוצאים מהדירה ומשכירים אותה לאחרים.
לעומת זאת, בן הזוג שנשאר בבית יטען, שהוא לא הכריח את הצד השני לעזוב. הוא מתגורר בדירתו בזכות, והצד השני מוזמן לחזור אם רצונו בכך.
כנגד זאת יטען הצד שעזב, שהוא אינו יכול לחזור, כיוון שהיחסים עלו על שרטון ולא ניתן להמשיך לחיות ביחד.
בנושא זה קיימות דעות שונות בפסיקת בתי המשפט. לפי סעיף 33 לחוק המקרקעין (תשכ"ט-1969), שותף במקרקעין משותפים חייב לשלם ליתר השותפים שכר ראוי עבור שימושו בחלקם. מנגד, סעיף 31(א)(1) שם קובע שכל שותף רשאי להשתמש במקרקעין המשותפים כרצונו, כל עוד אינו מונע שימוש כזה מהשותפים האחרים.
השאלה היא, האם בגלל שהיחסים בין בני הזוג התדרדרו, רואים את הצד שעזב כאילו הוא מנוע מלחזור לביתו? בית המשפט יבחן זאת לאור מספר שיקולים, וביניהם:
- האם בן הזוג שעזב עשה זאת מרצונו או שהדבר נכפה עליו? בהקשר זה יצויין כי מי שהורחק בצו הגנה, לא יקבל בדרך כלל דמי שימוש. אך כאמור הוא אינו מאבד את זכותו הקניינית בבית ובאפשרותו לתבוע את מכירתו.
- אם הצד שעזב תובע פירוק שיתוף בבית, והצד שנשאר מעכב זאת במכוון – יתכן שבית המשפט יחייבו בדמי שימוש.
- האם בן הזוג שנשאר בבית מעכב בחוסר תום לב את סיום הליכי הגירושין?
- האם בן הזוג שעזב מתנהג בחוסר תום לב, למשל אינו משלם מזונות לילדיו?
מה עדיף: למכור את הדירה המשותפת לצד ג', או שאחד מבני הזוג יקנה ממשנהו?
קיימים מספר יתרונות להעברה פנימית, כלומר שאחד מבני הזוג יקנה ממשנהו את חלקו בבית המשותף במקום למכור לצד שלישי. היתרונות העיקריים הם:
- יציבות לילדים שימשיכו להתגורר בבית.
- חיסכון במיסים: העברת נכס בין בני זוג במסגרת הליך גירושין אינה נחשבת ל"עיסקה במקרקעין" ופטורה ממס שבח ורכישה. חשוב לנסח את הדברים במפורש בהסכם הגירושין.
העברת הנכס בפועל תתבצע אחרי הגירושין, כי בלשכת רישום המקרקעין דורשים את הצגת תעודת הגירושין המונפקת על ידי בית הדין הרבני לאחר סידור הגט.
אורי דון יחייא הינו עו"ד ומגשר גירושין מוסמך, מומחה לענייני משפחה וגירושין מזה כ-20 שנה. הוא מייצג לקוחות בבית המשפט לענייני משפחה וכן בבית הדין הרבני וכן מנהל הליכי גישור גירושין באופן מקצועי ויעיל, בשיטה ייחודית המשלבת כלים מתחומי האימון ו-NLP.
לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות, חייגו – 052-3003786
מאמרים נוספים שיכולים לעניין אתכם:
– חלוקת פנסיה, מניות ומוניטין בגירושין
– איך להתגרש בלי לפגוע בילדים
– גישור גירושין