מתי ניתן להגדיל או להקטין מזונות שנפסקו בעבר?
ניתן לבקש הגדלת מזונות או הקטנתן רק במקרה של "שינוי נסיבות מהותי", לעומת הנסיבות שהיו בעת מתן פסה"ד או חתימת ההסכם שבהם נקבעו המזונות.
נטל ההוכחה מוטל על מי שמבקש לשנות את המזונות, והנטל אינו קל. אם המזונות נקבעו בהסכם – הנטל כבד עוד יותר. יש צורך להוכיח שהשינוי בנסיבות הוא כזה שלא היה ניתן לצפותו מראש.
להלן מספר דוגמאות לשינויי נסיבות שנטענו בבתי המשפט:
- אובדן כושר עבודה: זו עילה ממשית שיש סיכוי סביר שתביא לשינוי המזונות. כמובן שהדבר תלוי בנסיבות, כגון – האם אובדן הכושר הוא זמני או לצמיתות; האם יש להורה הכנסות ממקורות נוספים או רכוש שהוא יכול לממשו; האם סכום המזונות שנקבע היה סביר, או שהיה מראש גבוה או נמוך לעומת המקובל.
- פיטורין: פיטורין יכולים להוות עילה לשינוי מזונות, אך מצופה ממי שפוטר לעשות כמיטב יכולתו למצוא עבודה. לפיכך בית המשפט יבדוק את מכלול הנסיבות – מאמציו של המפוטר למצוא עבודה; כמה זמן הוא כבר מובטל; האם הוא מקבל דמי אבטלה או פיצויי פיטורין; מהם סיכוייו למצוא עבודה תוך זמן סביר; אפשרויות תעסוקה נוספות של המפוטר, וכן שיקולים שפורטו לעיל (כגון קיומם של רכוש או הכנסות נוספות, והאם סכום המזונות שנקבע היה סביר) ועוד.
- עלייה בהכנסות: עלייה משמעותית יכולה להוות עילה לשינוי מזונות.
- מגורים עם בן זוג: היו מקרים בהם הופחת רכיב המדור לאחר שהאם החלה להתגורר עם בן זוג. הדבר תלוי בנסיבות.
- הבאת ילדים נוספים לעולם על ידי האם: מהווה בדרך כלל עילה להקטנת רכיב המדור שהבעל משלם (שכר דירה והחזקתה והשתתפות בהחזרי המשכנתא).
הבאת ילדים נוספים לעולם על ידי האב: לעיתים הדבר ייחשב לשינוי נסיבות, אך שופטים רבים סבורים שזהו שינוי שהיה ניתן לצפותו מראש.
ככלל: מרבית התביעות לשינוי מזונות – נדחות. בתי המשפט מעדיפים, ברוב המקרים, לשמור על עקרונות היציבות וההמשכיות ולא לפתוח מחדש דברים שכבר נקבעו.
לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות, חייגו – 052-3003786