עורך דין צוואות וירושות – אורי דון יחייא

עורך דין צוואות וירושותאורי דון יחייא הינו עו"ד בתחום דיני המשפחה, גירושין, צוואות וירושות, עם מעל ל-20 שנות ניסיון. בנוסף לכתיבה ועריכת צוואות, הוא מייצג לקוחות בסכסוכי ירושה בהליכים משפטיים, כמו גם מנהל הליכי גישור לפתרון הסכסוכים כמגשר מוסמך. 

צוואה מטרתה לאפשר לאדם לקבוע מי יירש את רכושו ובאילו תנאים. עבור רבים, עריכת צוואה נעשית בכדי להבטיח את עתיד היקרים להם, ולמנוע סכסוכי ירושה אפשריים בעתיד.

לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות,
חייגו – 052-3003786

עריכת צוואה בצורה נכונה

חשוב להבין שצוואה היא מסמך משפטי, ודיני הצוואות והירושות הינם רבים ומורכבים ביותר, ובנוסף הנסיבות של כל אדם שונות. לכן, צוואה "חכמה" עדיפה על צוואה "רגילה" או פשוטה. ברוב המקרים, צוואה קצרה, תמציתית ו"רגילה", לא תבטיח את קיום רצונו של האדם לאחר מותו, ולא תמנע סכסוכי ירושה. אם הצוואה לא תהיה מפורטת ומקיפה, לא תצפה מראש כמה שיותר תרחישים ואפשרויות, ולא תנוסח על בסיס הבנה מלאה של החוק ודיני הירושה, היא לרוב תותיר פתח לפרשנויות או להתנגדויות בהגיע הזמן לקיומה.

במהלך שנותיי כעורך דין ומגשר נחשפתי במקרים רבים לצוואות פגומות או לוקות בחסר, וכן לסכסוכי ירושה שהיו יכולים להימנע מראש אילו היתה נערכת צוואה חכמה ומפורטת, באופן מקצועי ומקיף. עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הצוואות והירושות יידע לשאול את השאלות הנכונות לפני עריכת הצוואה (שאלות שהלקוח "אינו יודע לשאול") במטרה לבחון אילו תרחישים אפשריים עלולים להתרחש בעתיד, ולהתייחס אליהם בצוואה.

להלן שתי דוגמאות הממחישות את הבעייתיות של צוואה שאינה מפורטת מספיק ואינה מתייחסת לכל התרחישים האפשריים, גם במקרה פשוט לכאורה, בו אדם רוצה להוריש את כל רכושו לילדיו באופן שווה:

  • אדם ציווה להוריש את דירתו לילדיו כך שלכל אחד מהם חלק שווה בה, אך לאחר פטירתו מתגלה שיש ביניהם אי-הסכמה לגבי שאלת המכירה: האם למכור את הדירה מיידית או לא? ייתכן שאחד הילדים הינו בעד מכירת הדירה היות והוא זקוק לכסף באופן מיידי, בעוד האחר מעדיף לשמור את הדירה על מנת ליהנות מעליית ערך הנדל"ן בשוק, ובינתיים להרוויח מהשכרתה. ייתכן גם שאי-ההסכמה תהיה לגבי שיפוץ הדירה, או לגבי חתימה על הצטרפות לתמ"א 38. בנוסף יש לזכור, שלא פעם יש גורמים נוספים מעבר ליורשים, אשר "בוחשים בקדרה" ויכולים להביע דעה, כמו בני הזוג של היורשים.
  • אדם מעוניין להוריש את רכושו לילדיו באופן שווה, אך הוא יודע כי האחים אינם מסתדרים ביניהם. ישנו אח שקשה לדבר איתו, או שהוא בעייתי בהתנהלותו הפיננסית (בחובות/בסיכון לפשיטת רגל), או שאחד האחים חי בחו"ל ולא יהיה זמין על מנת להגיע ולחתום על מסמכים נדרשים.

בצוואה חכמה, מתייחסים מראש לתרחישים אפשריים שונים, גם אם אין עדיין סימנים מקדימים להתרחשותם. לדוגמה, בצוואה חכמה ניתן לקבוע בדיוק מה ייעשה ברכוש, ולצוות שהדירה תימכר באופן אוטומטי שנה לאחר הפטירה (אם היורשים לא יגיעו עד אז להסכם אחר ביניהם) והתמורה תחולק באופן שווה בין היורשים. כמו כן ניתן להציב תנאים לירושה, או לקבוע כי במקרה של פשיטת רגל של אחד הילדים, חלקו יחולק באופן שווה בין יתר האחים או יחולק לילדיו שלו (הנכדים), או יוחזק עבורו בנאמנות והנאמן ידאג לצרכיו של אותו ילד. במקרים בהם ידוע מראש על התנהלות כלכלית בעייתית, ניתן למנות נאמן לניהול הכספים עבור אחד היורשים או כולם. סעיף נוסף שנהוג לציין בצוואות פעמים רבות בהורשת נכס דוגמת דירה, קובע 'יורש אחר יורש', לדוגמה: חלקו של האיש בדירה יעבור לרשות האישה , ולאחר פטירתה יעבור לילדים (וכן להיפך לגבי חלקה של האישה, במידה ותלך לעולמה לפני האיש). אם רוצים להבטיח שרכושו של הנפטר הראשון לא יבוזבז על ידי בן זוגו, כדי לוודא שרכושו יגיע בסופו של דבר לידי הילדים, חייבים להוסיף מנגנונים משפטיים שיבטיחו זאת בצוואה.

כאשר אדם אינו מעוניין לחלק את רכושו באופן שווה בין יורשיו על פי ברירת המחדל של חוק הירושה, או כאשר אדם מעוניין מסיבותיו שלו לנשל חלק מיורשיו, כדאי להתייחס לכך באופן ברור בצוואה ולפרט את הסיבות לכך, בכדי למנוע התנגדויות והליכים סבוכים בביהמ"ש. ללא התייחסות לכך בצוואה, ניתן יהיה לטעון שלא היתה סיבה מוצדקת לנישול, והיורש "המנושל" צפוי להגיש התנגדות לצוואה בטענה שהצוואה נחתמה תחת לחץ והשפעה בלתי הוגנת.

לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות, חייגו – 052-3003786

הורשת נכסים בארץ ובחו"ל

נקודה חשובה נוספת שיש עליה את הדעת בעת עריכת צוואה, היא פירוט כל הרכוש והנכסים שברשות האדם, כולל ביטוחים, כספי פנסיה וכו'. חשוב לדעת שכספים אשר אמורים להיות משולמים עקב פטירתו של אדם על פי חוזה ביטוח, חברות בקופת קצבה או בקופת תגמולים וכדומה, אינם נחשבים על פי ברירת המחדל שבחוק כחלק מהעיזבון, אלא אם יירשם בפירוש שהם כלולים בעיזבון. המשמעות היא שבהיעדר פירוט כזה, כספים אלה יחולקו למי שהם אמורים להגיע אליו על פי חוזה הביטוח, למשל, ולא יחולקו בין היורשים כמו שאר רכושו של הנפטר. מומלץ לבדוק מי הם המוטבים בפוליסות השונות, ולתקף זאת גם בצוואה. מומלץ להתייחס בצוואה גם לנכסים דיגיטליים דוגמת ביטקוין, אתרי אינטרנט, ואף גישה לסיסמאות ופרופילים בפלטפורמות שונות. לגישות כאלו יכולה להיות השפעה מכרעת לדוגמה בסכסוכי ירושה מסוימים בהם יש צורך לספק הוכחות לאופי הקשר עם הנפטר.

חשוב גם לציין כי חוק הירושה בישראל הינו טריטוריאלי. משמעות הדבר באופן כללי, היא, שייתכנו מקרים שבהם החוק לא יחול על נכסים הנמצאים בחו"ל. ישנן מדינות המכבדות צוואות שנערכות בישראל, וישנן מדינות שלא, ולכן גם אם אדם פירט בצוואתו מה רצונו שייעשה ברכושו בחו"ל, ייתכן שלא יהיה לכך תוקף בפועל, או שהדבר יהיה כרוך בתשלום מיסים הנוהגים באותה מדינה בשונה מהדין הישראלי. לכן בנוגע לנכסים בחו"ל מומלץ להתייעץ עם עו"ד אשר מתמחה ספציפית בתחום הירושה במדינה המדוברת בכדי להבין מהם חוקי הירושה במקום, האם יש מס על הירושה ומה גובהו וכו'. במקרים בהם אדם מעוניין להשאיר את הנכסים בחו"ל, ייתכן ויומלץ להכין צוואה נוספת בשפה הרלוונטית ולהפקידה שם. לחילופין, ייתכן ויהיה כדאי לשקול למכור את הנכסים או להעביר את הבעלות עליהם כבר כעת בכדי להבטיח שהיורשים יוכלו ליהנות מהעיזבון ללא סיבוכים והפתעות. במהלך שנות עבודתי יצרתי קשרי עבודה עם עורכי דין רבים בארץ ובחו"ל, ובמסגרת הכנת צוואה ביכולתי לקשר את לקוחותיי לעורך הדין המתאים על פי הצורך.

עורך דין אורי דון יחייא – עריכת צוואות וייצוג בסכסוכי ירושה

כפי שניתן לראות מהכתוב מעלה, ישנה חשיבות רבה לעריכת צוואה מפורטת ומקיפה על ידי עורך דין מקצועי ומיומן. כך, יש סיכוי גבוה יותר באופן משמעותי, שרצונכם יתממש, ושלא יתגלעו סכסוכים בין יורשיכם.

כל צוואה צריכה להיות מותאמת אישית לצרכי המצווה, באופן מקצועי ומפורט.

אם כבר נקלעתם לסכסוך ירושה, כעורך דין אני מייצג לקוחותיי בבתי המשפט במטרה להשיג עבורם את זכויותיהם. וכמגשר מוסמך, אני מנהל תהליכי גישור מול כל הצדדים (היורשים המסוכסכים), אם קיימת נכונות מצידם לתת הזדמנות לתהליך גישור, וזאת במטרה להגיע לפתרון הטוב ביותר, בהליך מהיר אשר יכול לחסוך עבורם זמן וכסף רב.

מעוניינים בכתיבת צוואה? זקוקים לייעוץ משפטי בסכסוך ירושה?

צרו קשר לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות – 052-3003786

 

תכנים נוספים שיכולים לעניין אותך:
ירושה על פי החוק
ירושה על פי צוואה
הסתלקות מירושה
התנגדות לצוואה
צוואה הדדית